top of page

Фолклорен танцов театър "Найден Киров"

Повече от 20 години "Найден Киров" АД подкрепя дейността на Фолклорен танцов театър "Найден Киров". Предоставя за ползване една прекрасна база, в която деца и младежи провеждат своите репетиции и творят българското фолклорно изкуство. Освен прекрасния дом, който предоставят на танцьорите, музикантите и певиците, "Найден Киров" АД винаги се отнасят с уважение и ги подкрепят във всяко едно начинание.

ТВОРЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА

НА ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ТЕАТЪР “НАЙДЕН КИРОВ” – РУСЕ

 

   

Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ е създаден през  1960 година от дългогодишния си  артистичен директор и хореограф  Иван Донев. В своята дейност той включва издирване, съхраняване и представяне на българският танцов,  музикален  и песенен фолклор. С течение на годините се превръща в един от най-популярните и търсени състави в България и Европа.

За тези 60 години творчески път Фолклорен танцов театър “Найден Киров” е изнесъл над 3600 концерта в България и чужбина, пред около 4 милиона души публика, реализирал е 106 участия в  Международни фолклорни фестивали и конкурси, като с изкуството си е спечелил приятели в Италия, Франция, Куба, Япония, Канада, Холандия, САЩ, Канарски острови, Гърция, Белгия, Израел, Афганистан, Германия, Англия, Испания, Русия, Югославия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Турция   и много други.

Много са и наградите, спечелени от  ФТТ “Найден Киров”, но по-големите от тях са:

 

 • Специалната награда на Министерство на културата за постигнати високи художествени изяви в танцовото изкуство.

 • ПЪРВА НАГРАДА в Международния фолклорен конкурс в Закопане – Полша

 • ГОЛЯМАТА НАГРАДА “ ЗЛАТЕН ЧЕХЪЛ” И НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА В Международния фолклорен конкурс в Сегед – Унгария.

 • ГОЛЯМАТА НАГРАДА “ЗЛАТНО КОЛИЕ” В Международния фолклорен конкурс в Дижон – Франция – 1989 год.

 • ГОЛЯМАТА НАГРАДА “ЗЛАТНО КОЛИЕ” от 50-то юбилейно издание на Международния фолклорен конкурс в Дижон – Франция – 1996 год.

 • ГОЛЯМАТА НАГРАДА  на Националния фолклорен конкурс “Зорница” – София 1992.

 • ГОЛЯМАТА НАГРАДА на Националния конкурс “КОЛЕДНО НАДИГРАВАНЕ” – Варна – 1992, 1993, 1998, 2002

 • ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ГРАД РУСЕ ЗА ИЗКУСТВО И КУЛТУРА – 1999 ГОД.

 • “ЗЛАТНА ЛИРА” НА СМТДБ – 2000 ГОД.

 • ГОЛЯМАТА НАГРАДА “ЗЛАТЕН ХРАМ” от 48-я Международен фолклорен конкурс в Агриженто – Сицилия – 2003 год.

 • ПЪРВА НАГРАДА от Международния фолклорен конкурс в Буюкчекмече  /Истанбул/ – Турция – 2003 год.

 • Плакет и грамота на Министерство на културата за принос в развитието и утвърждаването на българската национална култура във връзка с  50-годишния му юбилей – 2010 год.

 

Фолклорен танцов театър “Найден Киров” е заснимал над 60 телевизионни предавания с Българската национална телевизия и телевизиите на Япония, Италия, САЩ, Канада, Куба, Израел, Франция и Турция. Участвал е в телевизионното шоу “Европа Европа” с Хедър Паризи по италианската телевизия РАЙ УНО, в шоуто на Жак Мартен по Антен 2 на Френската национална телевизия, телевизионното предаване “Най-големите кабарета на света” по националната френска телевизия с участието на Силви Вартан в Париж.

bottom of page